Йоана Димитрова мандолина    Евдокия Бобоцова мандолина
Николай Петров мандола     Славчо Николов китара


Мандолинен   квартет "СЕЗОНИ" е създаден през 1996 г. от Асен Димитров - основателят на първия мандолинен оркестър в България. В своите изпълнения квартетът съчетава българските мандолинни и китарни традиции, предадени от маестро Асен Димитров и маестро Димитър Дойчинов и най-новите постижения на европейското плектро музициране, усвоени в майсторските класове при известните немски професори по мандолина и китара - проф. Катерина Лихтенберг, проф. Дитер Крайдлер и др. 

Квартет "СЕЗОНИ" участва в много национални и международни фестивали на класическата и съвременната музика, сред които "Аполония"(2003 г.); Софийско лято (2001 г.); "Балкански фестивал на китарната музика" (2003 г., 2004 г., 2005 г.); Международен фестивал на плектро музика в Ла Риоха, Испания (2001 г., 2004 г., 2006 г.); Международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия (2005 г., 2006 г.); Международен фестивал на плектро музика в Ла Коруня, Испания (2012 г.).

Квартет "СЕЗОНИ" е носител на първа награда за камерна музика на X международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия (2005 г.), Grand Prix на XI международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия (2006 г.), както и на трета награда в Пети международен конкурс за авторска музика в рамките на 40-то издание на Международния фестивал на плектро музика  в Ла Риоха,  Испания (2006 г.) .  

Българската национална телевизия създава и излъчва два филма за състава през 1999 и 2007 г. 

Квартет "СЕЗОНИ" концертира в Германия, Австрия, Унгария, Испания, Хърватия, Япония, САЩ и др. 

През  изминалите години съставът е представил пиеси от различни автори и епохи. Най-новата творческа линия на квартета е акцентът върху авторска музика, композирана специално за състава, както и музика на големите български класици.

Квартет "СЕЗОНИ" има два издадени диска. Първият диск "Квартет СЕЗОНИ" е издаден през 2001 г. Вторият диск на състава "Приказка за Балкана" е издаден през 2009 г. и е реализиран с финансовата подкрепа на Столична Община по програма "Култура 2008".  В него са включени няколко пиеси на Славчо Николов, композитор и китарист в квартет "СЕЗОНИ" (също изпълнител на соло-китара и автор на музика и текст в емблематичната българска рок-група "Б.Т.Р.").  


Другите за нас


Mandolin Journal, Dec. 2009 USA CD Review

"Приказка за Балкана" Мандолинен  квартет Сезони 

От Майлс  Кузик 

На излизане от Dayton конвенцията, ми връчиха един кафяв плик и ме помолиха "Майлс, би ли направил преглед на това за Mandolin Journal?" Вътре беше дискът на българския мандолинен квартет Сезони. Прегледах списъка от пиеси и си помислих, че началната пиеса е странен избор за мандолинен квартет. Но грешах. Този аранжимент на "Севиля" на И. Албениз беше перфектната начална пиеса за това, за което е създаден един мандолинен квартет.  

Гамата от музикални жанрове следва красиво  от един жанр в друг, което позволява   честото повторно слушане на този диск в цялата му пълнота. Изпълненията в тези записи са великолепни, както  е и музикалното майсторство на квартета. Качеството на записа е отлично. Това е Европейският мандолинен саунд - инструменти с леки струни, между които се прехвърля темата. Тоналния регистър на мандолините преминава от брилянтен до ефирен (неземен), докато звукът на китарата е тъмен, земен и дълбок. Този красиво построен диск със сигурност би бил в селекцията, която бих взел със себе си на пустинен остров.

Втората пиеса  е заглавната творба в диска. "Приказка  за Балкана" е оригинална композиция за две мандолини от китариста   в квартета Славчо Николов. Аз очаквам, че тази творба ще се превърне в стандарт за репертоар за дуо мандолини. Тя е изпълнена с настроение и е пълна с етно багри и неравноделни ритми на Балканската музика. Надявам се че тази творба скоро ще бъде издадена официално. Третата пиеса "Румба" (също на Николов)  започва с лиричен пасаж за мандолини, последван от енергична румба. Тя е последвана от зашеметяващо изпълнение на легендарната "Песен на Японската есен" от Ясуо Кувахара. Мандолинен квартет Сезони пресъздава задълбочена реализация на тази импресионистична творба, пораждаща желание да се посети японската страна. От мрачната японска есен, дискът ни води към енергичната интерпретация на "Данца" на Раул Малдонадо; светлина и огън след Японската есен. 

Следващата  пиеса е "La Colina Sola" на Николов, след мрачното и мистериозно начало, пиесата завършва с огнен край и това е перфектният контрапункт на "Love Song" на Николов. Последната пиеса съчетава музикални моменти, които могат да се чуят в "New Age/Acoustiv Rock" композиции като голям ефект. Тази пиеса е много подходяща за филмова музика. "Три миниатюри" на най-известния български композитор Марин Големинов, са чудесни допълнения в литературата за мандолинен квартет и тук те са транскрипция на Димитър Дойчинов. "Tendre Maman" на Лонджин Джакубовски е прекрасна сантиментална пиеса, звучаща точно както през 30-те и ни води до финалната пиеса "Por Una Cabeza" - известно танго на Карлос Гардел от 1935. 

Целта на мандолинен квартет Сезони е да създаде нов репертоар за мандолинни квартети и той прибавя чудесна литература. Записът ни пленява с истинската (чистата) вибрираща, звънтяща същност, есенцията на класическия мандолинен квартет, изпълняващ съвременна литература без "високо технологичния" звук, които другите групи представят. Докато всяка една пиеса в диска сама за себе си звучи като чудесен запис, подредбата на диска е нещото, което те кара да слушаш диска отново и отново. Единственото нещо, което бих добавил за да го подобря, е да добавя няколко секунди тишина в паузите между пиесите, но това е типичният проблем на много записи. С цялото си сърце препоръчвам този диск и се надявам да чуя този квартет на живо. Elderly Intruments скоро ще бъдат единствения източник на този диск.

Mandolin Journal ще публикува и интервю с квартет СЕЗОНИ в следващото си издание.

 

 

Designed by DIMI7AR © 2009-2014 All rights reserved